3 tips voor je Android smartphone

Wanneer je je Android telefoon al een tijdje in gebruik hebt, zal je merken dat deze misschien wat trager wordt. Het kan geen kwaad om je smartphone dan op te schonen, zoals je mogelijk ook met je pc doet. Maar niet alle schoonmaaktips voor je pc werken ook voor je Android toestel. Wat moet je wel of niet doen? Dat leggen we je uit.

1. Geheugen optimaliseren


Je pc gaat heel anders om met werkgeheugen dan je Android toestel. Windows wil te allen tijde graag zoveel mogelijk werkgeheugen beschikbaar houden, terwijl Android daar anders tegenaan kijkt: ongebruikt werkgeheugen is verspild werkgeheugen. Het besturingssysteem probeert daardoor altijd zo veel mogelijk recente apps in het geheugen beschikbaar te houden, naast de gewone processen. Dit kan ervoor zorgen dat je telefoon snel leegloopt of langzaam werkt en dat wil je natuurlijk niet.

Ga naar Instellingen en Apps, selecteer een app en tik dan op Nu Stoppen en Cache verwijderen. Zo wordt een app en het bijbehorende proces stopgezet en uit het werkgeheugen gewist. Hierdoor wordt je toestel merkbaar sneller, je Android toestel heeft opeens meer geheugen én processorkracht ter beschikking voor ander werk.

2. Zoek je opschoonapps nauwkeurig uit


Je bent mogelijk gewend om meteen een programmaatje te downloaden om de boel op te schonen, maar voor je mobiele telefoon is dat niet altijd handig. De PlayStore staat vol met accu-besparingsapps en schoonmaak-apps, maar veel apps hebben op lange termijn juist een averechts effect. Maar er zijn uitzonderingen. Zo is de app SD Maid goed in staat de restjes op te ruimen die verwijderde apps hebben achtergelaten. Eventueel, als je de achtergrondprocessen wilt opschonen, kun je de app Greenify gebruiken. Deze app gaat anders te werk dan andere accu-apps die lomp processen stoppen. CCleaner, dat we al eerder uitvoerig beschreven, is ook beschikbaar in de PlayStore en is een handig programma om overbodige dingen van je telefoon te verwijderen.

3. Blijf bij de PlayStore


Op je pc download je programma’s van verschillende websites en in principe kun je via je Android toestel ook buiten de PlayStore om apps binnenhalen. Dit is echter af te raden. Het aanbod in de PlayStore wordt gecontroleerd op malware, de apk-bestanden die je daarbuiten tegenkomt niet. Vrijwel alle malwarebesmettingen op Android vinden plaats door installaties buiten de PlayStore om. Download je alleen uit de PlayStore, dan hoef je je Android toestel ook niet lastig te vallen met een virusscanner.

Ook iets voor jou?
4 handige apps voor op je smartphone
Privacy op je smartphone
Zo kom je alles te weten over de batterij van je telefoon
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen