Wat is 4G en hoe snel is het eigenlijk?

Het is je vast niet ontgaan, maar sinds februari 2014 geniet Nederland van supersnel internet op zijn mobiel. Aan de landelijke uitrol van 4G is hard gewerkt, maar wat is het eigenlijk? Kort gezegd is het de naam voor de vierde generatie van het mobiele netwerk; de opvolging van het vorige netwerk 3G.

Met 4G hebben al jouw mobiele apparaten een snellere en meer betrouwbare internetverbinding. Niet alleen de nieuwste, maar ook verrassende, oudere toestellen ondersteunen 4G. Waarom ondersteunt niet elke smartphone 4G? Dit komt doordat het andere frequenties gebruikt om data over te brengen dan 3G, maar daarover later meer.

4G in de praktijk


Populaire websites, zoals Facebook en Twitter, worden inmiddels voor de helft bezocht door mobiele gebruikers. Langzame laadtijden zijn bij dit soort sites uit den boze. Met 4G laden websites sneller en bekijk je video’s net zo snel en soms zelfs sneller dan met een Wi-Fi verbinding. Dit is mooi, want veel sociale netwerken spelen tegenwoordig automatisch video’s af. Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om sneller, grote bestanden te downloaden. Dit gaat vaak gepaard met een groter data-verbruik, dus gebruik een WiFi verbinding waar mogelijk. Als je vaak de weg kwijt bent heb je aan 4G ook een goede vriend. Navigatie-apps hebben namelijk veel baat bij een stabiele internetverbinding.

Dacht je net dat het niet mooier kon worden, blijkt ineens dat niet alleen het downloaden sneller gaat, maar ook het uploaden. Zet dus snel je heerlijke maaltijd online voordat-ie koud wordt.

Waarom is 4G dan zo veel sneller?


De moeilijke woorden vliegen je om de oren, maar toch gaan we je het uitleggen: de belangrijkste reden is dat 4G dezelfde technologie gebruikt als Wi-Fi, ADSL breedband, digitale TV en radio, namelijk OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing). Deze techniek stopt meer data in dezelfde hoeveelheid radio frequentie. ‘Multiple-input and multiple-output’ (MIMO) is nog zo’n techniek waardoor ons mobiele internet stukken sneller is. De instellingen hiervan verschillen per smartphone waardoor de ene telefoon hogere 4G snelheden behaalt dan andere telefoons. Baas boven baas zullen we maar zeggen.

Waarom is de snelheid niet altijd hetzelfde?


Soms lijkt het niet vooruit te branden en dan is het weer niet bij te houden. In theorie kan de snelheid van 4G 150Mbit/s zijn, maar in de praktijk komt dit vrijwel nooit voor. Veel factoren zijn van invloed bij de mobiele internetsnelheid: denk aan de locatie waarop een gebruiker zich bevindt (bijvoorbeeld in een kelder), de drukte op het netwerk (denk aan een festival), het weer (ja, al die regen in Nederland werkt niet bevorderend), of je in beweging bent en de aanwezigheid van andere connectieve apparaten in de buurt.

Kan jij ook niet meer zonder supersnel internet op je mobiel? Wij zijn erg benieuwd wanneer jij het meest van je snelle mobiele internet geniet. Laat het ons weten in de reacties.

Ook iets voor jou?
4 nieuwe Facebook diensten die je moet proberen
Telfort legt uit: MB verbruik mobiel internet
Hoge telefoonrekening? Wij helpen je deze te voorkomen
Anne-Britt

  • Nieuwkomer

Top 3 blogartikelen

Populair op het forum