Hoe check je of een bestand een virus heeft?

Het kan een keer voorkomen dat enkele programma’s die je op je pc hebt staan, niet meer goed werken. Ze starten traag op, lopen geregeld vast of geven foutmeldingen. Het kan zijn dat het programma te zwaar is geworden voor je pc, maar het bestand kan ook een virus dragen. Hoe controleer je dat?

Hoe betrouwbaar is de site?


Waar we vroeger nog software op schijfjes kochten, zijn er nu vaak digitale versies van die programma’s die je met één druk op de knop kunt downloaden. Het is verstandig om goed te controleren of de site waar je de software van af haalt wel te vertrouwen is. En dan nog kan het voorkomen dat het bestand besmet is met een virus.

Scan je bestand op een virus


De website www.Virustotal.com, die in 2012 werd overgenomen door Google, maakt gebruik van 50 virusscanners om jouw bestanden te controleren. Dat hoeven niet per definitie programmaatjes te zijn. Ook Word-documenten, pdf’s en zelfs foto’s of video’s worden door VirusTotal meegenomen in de scan. Op de site kun je je bestanden tot een grootte van 64 MB uploaden om deze te laten scannen op virussen. Na de scan krijg je op een overzichtelijke pagina te zien hoe de 50 virusscanners jouw bestand hebben beoordeeld. De ‘Safe-o-meter' laat zien of het bestand wel of niet veilig is.

Check de website


Twijfel je ook of een website die je bezoekt wel veilig is? Ook dit kun laten testen door VirusTotal, door de link te kopieeren en vervolgens te plaatsen onder het kopje ‘URL’. Als je een webpagina zelf invoert, vergeet dan niet ‘http://’ toe te voegen. Opnieuw worden dan alle scanners ingeschakeld om de website te controleren. Als een enkele scanner van VirusTotal laat zien dat de site onveilig is, kun je ervan uitgaan dat deze wel veilig is. Bij een groot aantal negatieve meldingen is de website niet veilig om te bezoeken.

Ook iets voor jou?
Veilig internetten: wij geven je 5 slimme tips
Zo ga je veilig online op een openbaar WiFi netwerk
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen

Populair op het forum