De NFC-chip in je simkaart: wat kun je ermee?

Heb je al eens contactloos met je pinpas of telefoon afgerekend door je pas tegen de pinautomaat aan te houden? Dat was een NFC-chip. Met deze chip kun je contactloos betalen, inchecken in het openbaar vervoer en sta je nooit meer lang in de rij bij een concert. Hij is zo klein dat hij in betaalkaarten, stickers, sleutelhangers, polsbandjes en zelfs in onze nieuwe simkaart past. Hoe werkt dat dan precies? Wij leggen het je uit.

NFC: wat is het?


Met NFC (Near Field Communication) kun je draadloos en veilig gegevens versturen binnen een afstand van 10 centimeter. Die kleine afstand zorgt ervoor dat het lastig is de uitgewisselde informatie te onderscheppen. Daardoor is het relatief veilig, want de voorwerpen waartussen informatie wordt gewisseld, moeten dicht bij elkaar staan. 

Betalen met je telefoon


Steeds meer telefoons bevatten een NFC-chip, maar ook steeds meer simkaarten bevatten een NFC-chip. Die chip kun je koppelen aan je bankrekening. Het voordeel daarvan is dat je betaalt door simpelweg je telefoon langs het pinapparaat te houden. Klinkt onveilig? Gelukkig is daarover nagedacht. Pinnen doe je altijd met een pincode of een vingerafdruk. Bovendien kun je niet meer dan 50,- per dag pinnen met je simkaart. Ideaal voor een kleine boodschap dus. 

Check in met OV-chip mobiel


Vanaf maandag 22 mei is het voor Telfort-klanten ook mogelijk om te reizen met je OV-chipkaart in je smartphone. Hoe dit werkt? De OV-chip mobiel app laat jou bij de bus, tram of trein inchecken met je mobiel. Hierdoor wordt de OV-chipkaart in je portemonnee eigenlijk overbodig.

Wat kun je allemaal met de OV-chip mobiel app?
- Bekijk eenvoudig wat je actuele saldo is
- Het geeft je een overzicht van jouw 10 laatste reizen
- Stel een melding in, die je herinnert uit te checken
- Vraag je saldo terug door via de app naar uitgechecktgemist.nl te gaan
- Geef tips, doe suggesties en bekijk de meest gestelde vragen

De dienst is nu nog slechts beschikbaar voor gebruikers van Android smartphones. Er wordt gestart met de functie ‘automatisch opladen vol tarief’. Dit betekent dat je gebruik kunt maken van OV-chip mobiel wanneer je in het OV reist met vol tarief en met de functie automatisch opladen.

De NFC-simkaart van Telfort


Tijd om je abonnement te verlengen? Dan ontvang je een nieuwe simkaart. De nieuwe simkaarten van Telfort bevatten een NFC-chip. Daarmee kun je gebruik maken van NFC-diensten. Zo wordt afrekenen met je telefoon of inchecken in de bus nog gemakkelijker!


Ook iets voor jou?
Zo bescherm je privacygevoelige data tegen hackers
Zo gebruik je veilig op locatie gebaseerde apps
De 5 leukste selfie apps op een rijtje
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen

Populair op het forum