Dit moet je weten over de beveiligingslekken Spectre en Meltdown

Misschien heb je de namen al voorbij horen komen: Meltdown en Spectre. Dit zijn de twee namen die zijn gegeven aan de kwetsbaarheden die spelen bij chips van Intel, AMD en ARM. Niet alleen computers, maar ook smartphones en tablets zijn getroffen door de beveiligingslekken die hierdoor zijn ontstaan. Wij vertellen je in dit blog meer over wat het inhoudt en wat je eraan kunt doen om je apparaten te beschermen.

Wat is er aan de hand?


Een aantal maanden geleden ontdekte Google al het probleem van de kwetsbaarheden in de chips. In de tussentijd hebben de makers van de chips, Apple, Google en Microsoft niet stilgezeten, maar werkten ze hard aan een oplossing. Ze maakten dit nog niet bekend bij het grote publiek, omdat ze bang waren dat verkeerde mensen hier misbruik van konden maken. De twee kwetsbaarheden in de chips hebben geleid tot de beveiligingslekken. Hierdoor kunnen hackers je wachtwoorden, foto’s en documenten stelen.

Voorkomen is beter dan genezen


Meltdown treft alle computers, laptops en servers met een Intel-chip. Spectre treft alle apparaten met een chip van Intel, AMD en ARM. Hierbij horen ook smartphones en tablets.

Om te voorkomen dat je straks slachtoffer wordt van deze vorm van internetcriminaliteit, zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten.
  • Installeer alléén apps die afkomstig zijn uit de officiële app stores.
  • Download geen bijlagen uit e-mails die je niet vertrouwt. Het kan hier namelijk om een phishingmail gaan, waarbij er gevaarlijke software als bijlage wordt verstuurd.

Om ervoor te zorgen dat hackers er niet met jouw gegevens vandoor gaan, hebben we nog één belangrijke tip. Zorg ervoor dat je tijdig je besturingssysteem en softwareprogramma update. Zo doe je dat.

Windows
Ga naar Instellingen > Windows Update > Naar updates zoeken. Vervolgens wordt er meteen naar nieuwe updates voor je systeem gezocht die nog niet geïnstalleerd zijn.

Mac
Gebruik de App Store om het besturingssysteem van de Mac en programma's die je van de App Store hebt gedownload, bij te werken. App Store > Updates > Werk bij. Hier lees je meer over de upgrade naar macOS High Sierra.

Android
Ga vanuit het startscherm naar Apps > Instellingen > Software update > Updates handmatig downloaden. Er wordt vervolgens gekeken of er updates beschikbaar zijn. Wanneer er een update beschikbaar is, druk je op Installeren.

iOS
Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Er wordt aangegeven of de software al up to date is of dat je nog actie moet ondernemen.


Ga je graag veilig het internet op? Met Telfort Veilig beveilig je eenvoudig je computer, tablet en smartphone tegen virussen en spyware. Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Zijn jouw apparaten al beschermd tegen Spectre en Meltdown?

Ook iets voor jou?
Zo bescherm je je privacy op social media
5 tips om je concentratie op werk te verbeteren
Zo check je wie er op je wifi zit
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen

Populair op het forum