Huishoudboekje: 5 tips om meer grip te krijgen op je financiën

Je wilt sparen voor een mooie vakantie of een nieuwe telefoon, maar wat hou je maandelijks eigenlijk over? Om goed overzicht te houden in je persoonlijke financiën is het handig om je uitgaven te noteren in een huishoudboekje. Nu kun je pen en papier erbij pakken, maar je hebt tegenwoordig ook digitale huishoudboekjes. Wij zetten de beste 4 voor je op een rij.

Schiet maar in


Handig is dat je jouw inkomsten en uitgaven niet meer handmatig hoeft in te voeren met het programma van HuishoudBoekje. Het is namelijk verbonden met je internetbankieren. Na het importeren van je transacties worden deze inkomsten en uitgaven automatisch in categorieën verdeeld. Zo wordt het overzichtelijk wat je bijvoorbeeld uitgeeft aan boodschappen, belasting of de energierekening. Vergelijk vervolgens jouw uitgaven met vergelijkbare huishoudens, om te zien waar je op kunt besparen. HuishoudBoekje Basis is gratis te gebruiken, maar om de laatstgenoemde optie te kunnen gebruiken kies je voor HuishoudBoekje Compleet (2,49 per maand).

Start met scannen


Die schoenendoos vol met bonnetjes kan bij het oud papier. Vanaf nu scan jij je bonnetjes en importeer je ze naar AFAS Personal. Met de app heb je je financiële overzicht altijd bij de hand. Stel per maand een budget voor jezelf, bijvoorbeeld 35 euro voor je telefoonabonnement en 100 euro voor kleding. Je ziet in één oogopslag of je er onder blijft of niet. De 'glazen bol' voorspelt voor je welke uitgaven er nog aankomen en in je 'portemonnee' beheer je naast je digitale ook je contante inkomsten en uitgaven. Wil je meerdere opties, dan kies je voor AFAS Personal Plus (2,99 per maand).

Op een rijtje
Misschien is hij minder uitgebreid dan de rest van de apps, maar de app van Just Money is gratis, eenvoudig in gebruik en handig wanneer je je inkomsten en uitgaven op een rijtje wilt krijgen. Zo heb je altijd je digitale huishoudboekje bij de hand. Kun je gelijk de rekening van het etentje of de kosten van je nieuwe schoenen in de app plaatsen.
  • Just Money is gratis verkrijgbaar voor iOS

Makkelijk in gebruik


Niet zo'n fan van apps en online programma's? Met het huishoudboekje van VoucherAlarm.com ga je aan de slag in Excel of Google Spreadsheets. De bedenkers van het makkelijk te gebruiken huishoudboekje zorgen ervoor dat je meer overzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. Het is misschien wat minder spannend dan de eerdere huishoudboekjes, maar makkelijk in gebruik is het zeker.

Geld speelt een rol


In het huishoudboekje van MijnGeldzaken.nl vergelijk je eenvoudig jouw uitgaven met dat van andere vergelijkbare huishoudens. Ook koppel je het aan je internetbankieren en stel je een budget om grip te houden op je uitgaven. Daarnaast biedt het inzicht in je financiële situatie in de toekomst. Ook geeft het je inzicht wat de gevolgen zouden zijn als je arbeidsongeschikt zou raken of je baan zou verliezen. Wanneer je je financiën via MijnGeldzaken.nl op een rijtje wilt krijgen, maak je eerst een account aan. Het invoeren van je financiële situatie kan handmatig, maar je kunt ook gebruikmaken van je DigiD account.

Ben jij al overgestapt op een digitaal huishoudboekje?

Ook iets voor jou?
3 handige tips voor een goede thuiswerkplek
Thuis sporten? Deze 4 handige apps helpen je op weg
3 handige betaal apps om de rekening te delen
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen