Zo koop je veilig refurbished producten

Refurbished producten zijn bijvoorbeeld laptops, telefoons en tablets die om diverse redenen naar een fabrikant of een (web)winkel zijn teruggestuurd. Deze producten zijn open geweest en mogen niet meer als nieuw verkocht worden, maar ze mogen wel schoongemaakt en gerenoveerd worden om vervolgens een tweede leven te krijgen als een refurbished product. Deze spullen zitten tussen nieuw en tweedehands in. Daar zit een groot voordeel aan: je kunt flink geld besparen op de aanschaf van apparaten die vaak zo goed als nieuw zijn. Er zijn evenwel een aantal punten waar je op moet letten als je voor een refurbished product kiest.

Refurbished is een breed begrip


Er is niet een standaard definitie voor refurbished. Het kan betekenen dat het om een zo goed als nieuw product gaat dat zorgvuldig is nagekeken door de fabrikant, maar ook om een tweedehands product dat niet of nauwelijks is gecontroleerd en dat gebruikssporen en andere (onzichtbare) slijtage bevat. Controleer voordat je tot aankoop overgaat wat een webwinkel verstaat onder refurbished.

Terugsturen


Toch niet helemaal tevreden, omdat er meer gebruikssporen op het apparaat zitten dan verwacht? Dan word je gelukkig beschermd door de wet ‘Koop op afstand’ waarin staat dat je veertien dagen bedenktijd hebt. Let er wel op dat je de kosten voor het terugsturen meestal zelf moet betalen.

Hoe zit het met garantie?


Eén van de grootste voordelen van refurbished producten ten opzichte van tweedehands producten, is dat je vaak garantie krijgt. Hoe lang de garantie loopt verschilt echter per fabrikant, webshop of winkel. Het kan geen kwaad om hier wat dieper in te duiken en uit te zoeken wat de voorwaarden zijn. Soms wordt bijvoorbeeld een beperkte termijn voor de accu gehanteerd of wordt deze zelfs uitgesloten van garantie. In andere gevallen is de accu bij de revisie juist vervangen door een nieuw exemplaar en valt hij wel onder de garantie.

Waar let jij op bij aanschaf van refurbished producten?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Computer!Totaal.

Ook iets voor jou?
5 tips voor de spraakherkenning app S Voice
Veilig online shoppen: zo doe je dat!
3 slimme manieren om bestanden te delen
Kim

Kim

  • Auteur

Top 3 blogartikelen

Populair op het forum