Zo laat je je kind(eren) veilig internetten

Kinderen groeien tegenwoordig op met het internet. Dat heeft zo z’n voordelen, maar er kleven ook gevaren aan, omdat niet alle online content geschikt is voor kinderen. Om de kleintjes vollop (leer)plezier te laten beleven aan het internet, gebruik je deze tips. Daarna kan jij zorgeloos dat meeslepende boek uitlezen of samen het web verkennen.


Internet is een vrijwel onuitputtelijke informatiebron. Ga maar na: op dit moment telt het web meer dan 60 biljoen(!) pagina’s met uiteenlopende content. Helaas is niet alles geschikt voor kinderen, dus is het slim om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo voorkom je dat je kind de verkeerde content voorgeschoteld krijgt als ie op zoek gaat naar plaatjes van poesjes.

Kindvriendelijke speurneuzen


Gelukkig bestaan er ook kindvriendelijke zoekmachines zoals jouwzoekmachine.nl. Deze ‘speurneus’ (ook beschikbaar als app voor iPhone/iPad) past de zoekresultaten aan naar de leeftijd van het betreffende kind. De zoekmachine werkt heel eenvoudig: je kind typt het zoekwoord in, geeft in het vakje ernaast z’n leeftijd aan en klikt op Vind! Nog een goed alternatief voor Google is Koekeltjes.nl. Deze zoekmachine filtert de resultaten van een zoekopdracht zodat er geen links naar voor kinderen ongeschikte content bij zitten. Bovendien geeft Koekeltjes suggesties voor leuke en leerzame kinderwebsites.

Nog wat voorzorgsmaatregelen


Om je telefoon of tablet helemaal te kunnen toevertrouwen aan je kind, is het goed om nog wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je op iOS-devices én de telefoons en tablets met het Android-besturingssysteem, instellen welke apps je kinderen wel of niet mogen gebruiken. Een iPhone/iPad kun je bovendien zo instellen dat je kind niet een app kan verlaten om, bijvoorbeeld, een schietspel te spelen. ‘Begeleide toegang’ heet deze instellingsoptie en je leest in dit blog hoe je die inschakelt.


Mybee: de website/app voor kinderen


Als ouder wil je je kind niet alleen beperkingen opleggen, maar ook ervoor zorgen dat hij/zij wat leert van het internet. Dat kan met Mybee, een website én app die je gratis kunt downloaden voor iOS- of Android-tablets. Mybee is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar, om hen te leren internetten op een veilige en verantwoorde manier. Dat doet Mybee door leuke, leerzame en vooral ‘veilige’ content voor te schotelen. Als ouder speel je hierin een rol, want jij bepaalt of je je kind meer of minder vrijheid geeft en kun je zelf leerzame content toevoegen.

Bekijk onderstaande video (samen met je kinderen, dan worden ze enthousiast) voor een complete indruk van Mybee:
https://vimeo.com/136195244


Meer kinderapps


YouTube Kids
Wil je jouw kind niet alleen laten met YouTube? Dan biedt YouTube Kids uitkomst. Deze app voor je laptop, mobiele telefoon en tablet biedt enkel toegang tot kindvriendelijke videocontent.

Kikker
Een iPhone-/iPad-app waarin Kikker – uit het bekende prentenboek van Max Velthuijs – kinderen uitnodigt om te kleuren, tekenen, cadeautjes in te pakken, puzzels te maken en taart te versieren.

Zapp Tekenapp
Kinderen kunnen met deze app voor iPads en Android-tablets een profielfoto tekenen, een tekenboek samenstellen of meedoen aan de tekenopdrachten van Zapp.

Jip en Janneke, winkeltje spelen
In deze iPad-app spelen Jip en Janneke winkeltje. Hiervoor gaan ze met de bolderkar op zoek naar spullen om te verkopen. Het is aan je kind om hen te helpen door zoekopdrachten uit te voeren.

Bonustip


We sluiten af met een bonustip: duik eens in de website Mijnkindonline.nl. Deze site biedt een schat aan informatie die je kunt gebruiken als je kinderen hebt die regelmatig gebruikmaken van het internet. Je vindt er onder meer brochures die je kunt downloaden, zoals ‘125 leerzame apps & websites voor kinderen van 4 tot 12 jaar’.
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen