Zo laat je je kleinkind(eren) veilig internetten

Durf jij je laptop, tablet of mobiele telefoon nog niet helemaal toe te vertrouwen aan je kleindochter/kleinzoon vanwege de ‘gevaren’ van het internet? Gebruik dan deze (veiligheids)tips om je kleinkind(eren) los te laten in een wereld die leuk en leerzaam is. Daarna kan je zorgeloos dat spannende boek uitlezen.

Internet is een vrijwel onuitputtelijke informatiebron. Ga maar na: op dit moment telt het wereldwijde web meer dan 60 biljoen(!) pagina’s met uiteenlopende content. Helaas is niet alle inhoud geschikt voor kinderen, dus is het slim om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo voorkom je dat je kleindochtertje de verkeerde content voorgeschoteld krijgt als zij in Google op zoek gaat naar plaatjes van poesjes.

Zoekmachines voor kinderen


Gelukkig bestaan er ook kindvriendelijke zoekmachines, zoals jouwzoekmachine.nl Deze ‘speurneus’ (ook beschikbaar als app voor iPhone/iPad) past de zoekresultaten aan naar de leeftijd van het betreffende kleinkind. De zoekmachine werkt heel eenvoudig: je kleinkind typt het zoekwoord in, geeft in het vakje ernaast z’n leeftijd aan en klikt op Vind! De zoekresultaten die verschijnen zijn helemaal veilig voor kinderen. Nog een goed alternatief voor Google is Koekeltjes.nl. Deze zoekmachine filtert de resultaten van een zoekopdracht zodat er geen links naar voor kinderen ongeschikte content bij zitten. Bovendien geeft Koekeltjes suggesties voor leuke en leerzame kinderwebsites, zoals Elkspel.nl (spelletjes) en Beterspellen.nl (taaloefeningen).

Meer voorzorgsmaatregelen


Om je mobiele telefoon, tablet of laptop helemaal te kunnen toevertrouwen aan je kleinzoon of kleindochter, is het goed om nog wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je op een iPhone en iPad én de telefoons en tablets met het Android-besturingssysteem, instellen welke apps je kinderen wel of niet mogen gebruiken. Een iPhone/iPad kun je bovendien zo instellen dat je kleinkind niet een app kan verlaten om, bijvoorbeeld, een schietspel te spelen. ‘Begeleide toegang’ heet deze instellingsoptie en die schakel je zo in:
  • Ga naar Instellingen/Algemeen/Toegankelijkheid en kies Begeleide toegang;
  • Schuif de knop ernaast naar rechts en ga naar Toegangscode-instellingen. Stel een toegangscode in;
  • Start de app die je wil laten ‘begeleiden’ op en druk driemaal op de home-/thuisknop. Druk in het menu dat verschijnt op Start;
  • Uitschakelen is een kwestie van driemaal op de thuisknop drukken én de toegangscode intoetsen.
Overigens is het sowieso slim om je mobiele telefoon, laptop en tablet te beveiligen met een toegangscode, zodat je kleinkind er niet in een onbewaakt moment mee aan de slag gaat.


Mybee: de website/app voor kinderen


Als opa/oma wil je je kleinkind(eren) niet alleen beperkingen opleggen, maar ook ervoor zorgen dat ze wat leren van het internet. Dat kan met Mybee, een website én een app die je gratis kunt downloaden voor tablets met het iOS- of Android-besturingssysteem. De website en app zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen van tussen de 2 en 6 jaar, om hen te leren internetten op een veilige en verantwoorde manier. Dat doet Mybee door hen leuke, leerzame en vooral ‘veilige’ content voor te schotelen. Als opa/oma speel je hierin een rol, want jij bepaalt of je je kleinkind meer of minder vrijheid geeft en kun je zelf leerzame content toevoegen.

Bekijk onderstaande video (samen met je kinderen, dan worden ze enthousiast) voor een complete indruk van Mybee:
https://vimeo.com/136195244


Meer kinderapps


YouTube Kids
Wil je jouw kind niet alleen laten met YouTube? Dan biedt YouTube Kids uitkomst. Deze app voor je laptop, mobiele telefoon en tablet biedt enkel toegang tot kindvriendelijke videocontent.

Kikker
Een iPhone-/iPad-app waarin Kikker – uit het bekende prentenboek van Max Velthuijs – kinderen uitnodigt om te kleuren, tekenen, cadeautjes in te pakken, puzzels te maken en taart te versieren.

Zapp Tekenapp
Kinderen kunnen met deze app voor iPads en Android-tablets een profielfoto tekenen, een tekenboek samenstellen of meedoen aan de tekenopdrachten van Zapp.

Jip en Janneke, winkeltje spelen
In deze iPad-app spelen Jip en Janneke winkeltje. Hiervoor gaan ze met de bolderkar op zoek naar spullen om te verkopen. Het is aan je kind om hen te helpen door zoekopdrachten uit te voeren.

Bonustip


We sluiten af met een bonustip: duik eens in de website Mijnkindonline.nl. Deze site biedt een schat aan informatie die je kunt gebruiken als je kinderen hebt die regelmatig gebruikmaken van het internet. Je vindt er onder meer brochures die je kunt downloaden, zoals ‘125 leerzame apps & websites voor kinderen van 4 tot 12 jaar’.
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen