Privacy op je smartphone

Omdat privacy steeds belangrijker wordt geven we je een aantal tips om bewuster om te gaan met je persoonlijke data. Je smartphone zit boordevol informatie, daarom is het goed om te weten hoe je ervoor kan zorgen dat die data niet in verkeerde handen valt. Wij geven je een aantal handige tips.

Basics


Allereerst een paar basismaatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen. Misschien een open deur, maar altijd goed om even te herhalen:
- Stel een wachtwoord, pincode of vingerafdruk in op je smartphone
- Hou je smartphone up to date; installeer altijd nieuwe software-updates
- Open nooit e-mails van onbekende afzenders
- Schakel Bluetooth en WiFi uit als je het niet gebruikt

Apps downloaden


Download alleen apps uit de officiële app stores: de App Store bij iPhone, de Play Store voor Android-smartphones, en de Windows Phone store voor Windows-smartphones. De apps die in deze stores staan worden eerst getest en gekeurd en hebben een kleinere kans om schadelijk te zijn voor je smartphone. Hierbij is het altijd goed om de reviews van andere gebruikers te bekijken voordat je een app download.

Privacy instellingen


Bekijk daarnaast ook tot welke informatie en functies van je smartphone een app toegang vraagt. Een navigatie-app heeft natuurlijk je locatie nodig, maar een gezondheids-app geef je liever geen toegang tot je microfoon. Bepaal dus altijd zelf via jouw instellingen welke gegevens je wel en vooral niet wil delen.

Virusscanners


Voor iPhones en Windows-smartphones zijn er geen virusscanners, maar voor Android-smartphones is het raadzaam een virusscanner-app te installeren. Het is niet noodzakelijk, maar helpt je wel bij het beveiligen van je smartphone. De virusscanner kijkt mee bij de installatie van nieuwe apps en detecteert gevaarlijke of foute apps.

De Consumentenbond heeft gratis en betaalde virusscanners onderzocht en kwam tot de volgende conclusies:
- Betaalde virusscanners werken niet beter dan gratis virusscanners
- De beste virusscanners detecteren 60 tot 81% van de foute apps
- Je telefoon wordt niet trager door een virusscanner
- Een virusscanner is een extra beveiliging laag maar vertrouw er niet blind op

Goede gratis virusscanners voor je Android-smartphone zijn Avira en TrustGo.

Openbare WiFi


Als je gebruik maakt van een openbaar WiFi-netwerk dan deel je het netwerk met andere gebruikers. Dat maakt het mogelijk dat anderen mee kunnen kijken welke persoonlijke informatie jij invoert. Daarom is het af te raden om via een openbaar wifi-netwerk apps van bijvoorbeeld je bank te gebruiken.

Zorg dat deze apps alleen gebruikt kunnen worden als je op een veilig netwerk zit. Dit kun je bij iPhones instellen onder ‘Instellingen’ en ‘Mobiel Netwerk’, op Android-smartphones via ‘Instellingen’ en ‘Netwerk-apps’.


Ook iets voor jou?


Meer privacy op WhatsApp? Zo doe je dat!
Telefoon kwijt? Zo kan je hem weer traceren
In 3 stappen je WiFi- netwerk beveiligen
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen