Hoe supersnel is 4G eigenlijk?

Wil jij snel mobiel internet op je smartphone of tablet, dan kun je niet om 4G heen. Maar wat is 4G en hoe snel is 4G?

Wat is 4G?


Kort gezegd is 4G de benaming voor de vierde generatie van het mobiele netwerk; de opvolging van het vorige netwerk 3G.

Met 4G hebben al jouw mobiele apparaten een snellere en meer betrouwbare internetverbinding. Niet alleen de nieuwste, maar verrassend genoeg, ook oudere telefoons ondersteunen 4G. Waarom ondersteunt niet elke smartphone 4G? Dit komt doordat deze andere frequenties gebruiken om data over te brengen dan het 3G netwerk, maar daarover later meer.

4G snelheid in de praktijk


Populaire websites, zoals Facebook en Twitter, worden de helft van de tijd bezocht door mobiele gebruikers. Op je mobieltje wil je net zo snel kunnen internetten als via WiFi. Langzame laadtijden zijn daarbij erg vervelend. Met 4G laden websites sneller en bekijk je video’s net zo snel als met een WiFi verbinding.

Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om sneller, grote bestanden te downloaden. Dit gaat echter vaak gepaard met een groot MB-verbruik. Daarom is het verstandig om WiFi te gebruiken als dit mogelijk is.

Niet alleen het downloaden, maar ook het uploaden gaat sneller met 4G. Zo zet je dus snel een foto van je heerlijke maaltijd online, voordat-ie koud wordt.

Waarom is 4G dan zo veel sneller?


De belangrijkste reden is dat 4G dezelfde technologie gebruikt als WiFi, ADSL breedband, digitale TV en radio. Namelijk OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing). Deze techniek stopt meer data in dezelfde hoeveelheid radiofrequentie.
‘Multiple-input and multiple-output’ (MIMO) is nog zo’n techniek waardoor ons mobiele internet nu stukken sneller is. De instellingen hiervan verschillen per smartphone. Hierdoor kan de ene telefoon hogere 4G snelheden behalen dan de andere.. Baas boven baas zullen we maar zeggen.

Waarom is de snelheid niet altijd hetzelfde?


In theorie kun je een snelheid tot wel 150 Mbit/s behalen. Veel factoren zijn van invloed bij de mobiele internetsnelheid: denk aan de locatie waarop een gebruiker zich bevindt (bijvoorbeeld in een kelder), de drukte op het netwerk, het weer (ja, al die regen in Nederland werkt niet bevorderend) of je in beweging bent en de aanwezigheid van andere apparaten in de buurt. Dus mocht je snelle 4G wat vertraagd zijn, dan is daar altijd een verklaring voor.

4G aanvragen


Je kunt alleen gebruik maken van 4G als je toestel, simkaart en abonnement aan de voorwaarden voldoen. Wil jij weten of je 4G kunt toevoegen aan je abonnement? Op onze website vind je meer informatie.

Kan jij nog zonder supersnel internet op je mobiel?
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen

Populair op het forum