Wat zijn de verschillen tussen Instagram Stories en Snapchat?

In de jungle van social media vind je tegenwoordig zo veel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je hebt natuurlijk Facebook, WhatsApp, Twitter, LinkedIn, maar ook Instagram en Snapchat. Die laatste twee vertonen steeds meer overeenkomsten sinds Instagram ‘Stories’ heeft geïntroduceerd. Daarom leggen we je precies uit wat de verschillen zijn en wat je met Snapchat en Instagram Stories kunt. Wat voor foto’s deel jij waar met je telefoon en waarom?

Wat is Snapchat?


In jouw Snapchat story deel je heel de dag foto’s en filmpjes van dingen die je op dát moment meemaakt of aan het doen bent. Deel ze met al je volgers of kies ervoor de Snaps privé naar een select aantal vrienden te sturen. Maar let op: ze zijn maximaal 10 seconden te bekijken. Je volgers kunnen je Snap zo vaak achter elkaar bekijken als ze willen, maar wanneer ze de Snap wegklikken, dan is ‘ie echt weg! In Snapchat kunnen de foto’s nog leuker gemaakt worden met (zelfgemaakte) stickers, gezichtsfilters en teksten. Nog een leuke functie is het toevoegen van geofilters. Dit is een extra laag op je foto of filmpje die laat zien waar jij bent.

En Instagram Stories dan?


Instagram is een mobiele app om foto’s en video’s te delen. De app werd wereldwijd populair door het gebruik van filters waarmee je foto’s een boost geeft. Het platform was altijd heel simpel: je deelt een foto met een korte tekst en je vrienden kunnen dit ‘liken’ of erop reageren. Maar Instagram heeft sinds kort ook een ‘Stories-functie’, waarmee je de hoogtepunten van je dag kunt delen. Deze functie vertoont veel overeenkomsten met Snapchat.

De grootste verschillen


Snapchat is heel populair onder jonge gebruikers, Instagram heeft een bredere gebruikersgroep. Gebruikers die op beide platformen actief zijn laten zien dat zij serieuzere foto’s en filmpjes in hun Instagram Stories delen. Grappige en minder serieuze dingen delen ze op Snapchat. Op Instagram Stories kun je gebruik maken van een ‘Handsfree’ modus, waardoor jij je handen vrij hebt om tijdens je filmpje gitaar te spelen, te dansen of te eten. Je kunt aan jouw dag ook een ‘Boomerang’ toevoegen. Dit is een zelfgemaakt GIF-je dat zich een aantal keer herhaalt. En wil je je vrienden direct laten zien wat je aan het doen bent? Dan kun je via Instagram ‘Live’ gaan.

Digitale speeltuin


Snapchat wordt gezien als een digitale speeltuin waar vaak de nieuwste leuke functies geïntroduceerd worden. Je kunt bijvoorbeeld jouw account koppelen aan Bitmoji, waardoor je stickers in je Snaps kunt plakken van jouw avatar als cartoonfiguur. Je hebt een afdeling ‘Herinneringen’ waar je al jouw opgeslagen Snaps terug kunt zien. Hier kun je als een soort dagboek doorheen bladeren. Het is ook mogelijk om een speciale zonnebril aan te schaffen voor de app. Deze ‘Spectacles’ maken herinneringen vanaf jouw perspectief. Je maakt deze filmpjes in een ruime kijkzone van 115 graden, via een draadloze verbinding met jouw telefoon.


Gebruik jij liever Instagram Stories of Snapchat?

Ook iets voor jou?
Ben jij verslaafd aan je telefoon?
De 5 leukste selfie apps op een rijtje
4 nieuwe social media trends in 2017
Kim

Kim

  • Auteur

Top 3 blogartikelen

Populair op het forum