WiFi snelheid verbeteren: optimale WiFi in 4 stappen

Haperende filmpjes of websites die langzaam laden door een trage WiFi snelheid, daar wordt niemand blij van. Op zo’n moment wil je stiekem het liefst terug naar de tijd dat we kabels in onze computers plugden om snel en stabiel te surfen. Vanaf nu hoef je niet meer aan die tijd terug te denken, want wij hebben (de meest complete) tips om je WiFi ontvangst te verbeteren.

1. Vind de juiste plek voor je router


WiFi heeft een hekel aan water, muren, glas en zelfs je magnetron. Al deze objecten verstoren het bereik van het modem. Plaats je WiFi-modem in een open ruimte, zo hoog mogelijk en niet in een hoek om een optimaal bereik te creëren. Zelfs je modem een aantal centimeter verschuiven zodat deze vrijer staat, kan al wonderen doen. Je huis heeft namelijk zogeheten ‘blinde plekken’ waar het bereik slechter is. Cloudcheck helpt je de beste plekken in jouw huis te vinden om zo je WiFi snelheid te optimaliseren. Wij raden aan om je computer nooit meer dan 10 meter of één verdieping van het modem te plaatsen. Zit je graag met je laptop in de tuin, balkon of slaapkamer? Koop dan een WiFi-versterker; die vergroot namelijk het bereik van je modem.

2. Check de WiFi-standaard van je apparaten


Of je de maximaal haalbare WiFi snelheid kunt behalen, hangt ook af van de WiFi-standaard van je laptop, mobiel of tablet. Van laag naar hoog zijn de WiFi-standaarden: A, B, G, N en AC. Welke WiFi-standaard jouw apparaten hebben, is eenvoudig per apparaat te achterhalen. Vaak worden deze in de technische specificaties van het apparaat benoemt. Hoe hoger de WiFi-standaard van je apparaat, hoe hoger de WiFi snelheid. Hebben je apparaten een lage WiFi-standaard? Dan vertraagt je WiFi door de lage WiFi-standaard. Hoewel we het liever niet zeggen, kun je dan beter een ethernetkabel gebruiken.

3. Wissel van WiFi-kanaal


Je WiFi-modem stelt automatisch het kanaal in waar het internet binnenkomt, maar dit is niet altijd het beste kanaal. Als al je buren op hetzelfde kanaal zitten, dan wordt het te druk. Met deze Mac en Windows apps vind je het beste kanaal in jouw buurt of bekijk de instructies om jouw modem van WiFi kanaal te wijzigen. Tip: breng eens een bezoekje aan je buren en spreek samen af wie welk kanaal gebruikt.

4. Zet je WiFi ook eens uit


Alle apparaten delen samen de bandbreedte van een draadloos netwerk. Minder apparaten betekent dat de overgebleven apparaten een hogere WiFi snelheid krijgen. Zet dus de WiFi-verbinding op je apparaat helemaal uit als je er geen gebruik van maakt. Sommige apparaten, zoals je tv of tablet, belasten je WiFi-verbinding, ondanks dat je er geen gebruik van maakt. Ook als een laptop bijvoorbeeld is aangesloten op een netwerkkabel, kan het nog steeds zijn dat deze gebruik maakt van je WiFi-verbinding. Heb je nog geen WiFi thuis? Bekijk dan de internet abonnementen van Telfort.

Is jouw WiFi-verbinding na deze vier tips toch niet zo snel als je zou willen? Dan zijn er nog enkele stappen die je kunt nemen om je wifi te verbeteren. Wij geven je twee extra tips.

Wifi signaal versterken


Ieder apparaat in het WiFi-netwerk zendt en ontvangt. De antenne op je router speelt daarbij een belangrijke rol. De kwaliteit van de signaalsterkte wordt uitgedrukt in het aantal dBi. Hoe hoger de dBi, hoe verder een antenne een signaal kan zenden. Een hoger dBi kan je WiFi-signaal dus significant verbeteren. Omdat antennes in een standaard router maximaal 5 dBi (maar vaak minder) leveren, kan het lonen om sterkere netwerkapparatuur te kopen van 8 dBi of 10 dBi. Dit hoeft niet veel te kosten. Voor enkele tientjes heb je een WiFi versterker. Let er wel op dat de versterker compatibel is met je router. Niet elke versterker kan aangesloten worden op iedere router. Heb jij ook plekken in huis waar het WiFi-signaal beter kan? Bestel dan de Telfort WiFi versterker.

Prioriteiten stellen


Wil je het tempo van je downloads versnellen of wil je ervoor zorgen dat het streamen van een film wat minder haperend verloopt? Dan kun je prioriteiten stellen aan deze activiteiten door middel van de zogenoemde Quality of Service-techniek. Je geeft belangrijke programma’s meer bandbreedte op het netwerk dan minder belangrijke. De echte snelheid van een netwerk verandert er niet door, maar wel de manier waarop gebruikers het ervaren. Log in op de router door je IP-adres in te vullen in je webbrowser en zoek in de webinterface naar de optie Qos. Selecteer de voor jou belangrijke toepassingen en geef deze de hoogste prioriteit op het netwerk.


Hebben we nog een WiFi snelheid tip gemist? Vertel het ons en wie weet vind je hem later terug in dit artikel.

Ook iets voor jou?
WiFi versterker: overal in huis een sterk WiFi-signaal
Je WiFi-naam en wachtwoord wijzigen
In 3 stappen je WiFi-netwerk beveiligen
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen