Zorgeloos internetten met het hele gezin: gebruik deze tips

Papa zit op z'n telefoon filmpjes te kijken en mama speelt een spelletje op haar tablet. Dat willen de kids ook wel. Leuk, maar houd wel een oogje in het zeil. Want voor je het weet koopt je dochter een paar apps en downloadt je zoon via 4G een film van 1 gigabyte. Met deze tips zorg je ervoor dat het hele gezin zorgeloos kan genieten van het internet.

Zolang je dochter alleen gratis apps uitkiest en je zoon via de WiFi een film downloadt, is er niks aan de hand en kunnen ze rustig hun gang gaan. Je zult alleen af en toe het beeldscherm moeten ontdoen van de grote hoeveelheid vingerafdrukken. Maar wat als je kinderen de tuin of boven op zolder, buiten het bereik van de WiFi, aan het internetten zijn? Geen paniek, wij weten raad.

Weet wat het kost

Tips voor ouders én kinderen


De oplossing is simpel: spreek met je kinderen af dat ze alleen je tablet of telefoon mogen gebruiken in de keuken en de huiskamer, dichtbij de modem. Zo voorkom je dat ze buiten het WiFi-bereik YouTube-filmpjes bekijken én je kunt ze zo ook in de gaten houden.


Wist-u-datje


Wist je dat er in de Google Play Store en App Store zat slimme apps te vinden zijn waarmee je jouw MB-verbruik in de gaten houdt? De Mijn Telfort app is er eentje van. Hiermee zie je hoeveel minuten, MB's en sms'jes je nog hebt, hoe lang je bundel nog geldig is, welke kosten je tot nu toe hebt gemaakt en kun je extra MB's bestellen als je internetbundel leeg is.

Is het echt te mooi weer om je kinderen binnen te laten zitten? Zorg er dan voor dat het favoriete (offline) spelletje van je zoon of dochter is beveiligd. Zo kun je bij iPhones en iPads de 'Begeleide toegang' inschakelen. Hiermee kun je voorkomen dat je kind een app verlaat om bijvoorbeeld toch via 4G YouTube-filmpjes te kijken. Overigens is het sowieso slim om je telefoon en tablet te beveiligen met een code, zodat je kinderen er niet in een onbewaakt moment mee aan de slag gaat.

Zo schakel je de begeleide toegang in


  • Ga naar Instellingen/Algemeen/Toegankelijkheid en kies Begeleide toegang;
  • Schuif de knop ernaast naar rechts en ga naar Toegangscode-instellingen. Stel een toegangscode in;
  • Start de app die je wil laten 'begeleiden' op en druk driemaal op de home-/thuisknop. Druk in het menu dat verschijnt op Start;
  • Uitschakelen is een kwestie van driemaal op de thuisknop drukken én de toegangscode intoetsen.

Ouders blij, kinderen blij


Nog een tip waar ouders én kinderen blij van worden: installeer apps op je telefoon of tablet die zijn gemaakt voor kinderen. Er is een groot aanbod van apps die zowel leuk als educatief zijn, zodat je kids zich uren kunnen vermaken en er nog wat van opsteken ook. Beter nog: je zorgt ervoor dat ze geen behoefte meer hebben aan apps die WiFi of MB's nodig hebben. Heb je geen idee van welke apps voor kids er allemaal zijn? Kijk dan op https://eduapp.nl/ voor het overzicht.

Geef je je kinderen liever wat meer vrijheid maar wil je wel een hoge telefoonrekening voorkomen? Voorzie je telefoon en/of tablet dan van een prepaid simkaart. Is het prepaidtegoed op, dan is verder internetten niet mogelijk, dus voorkom je dat de kosten oplopen. Bijkomend voordeel: heeft je kind een eigen telefoon met een prepaid simkaart, dan kun je hem of haar gewoon bellen, zelfs al is het tegoed op.
Kim

Kim

  • Auteur
  • Badge
  • Badge
  • Badge

Top 3 blogartikelen